?>

Lag fotoalbum

Det kan virke lenge siden man gledet seg til og se bilder på papir etter å ha hentet dem hos fotoforretning, men det er ikke mer enn cirka 15 år siden. Da var det enda mange som leverte filmruller og engangs-kameraer til fremkalling, og ventet i spenning på og se bildene på papir. Bilder på mobilskjermen gir ikke den samme magien, og de viktigste bildene vil vi enda kunne henge opp på veggen eller legge inn i album. Verdifulle bilder fra barnedåper, konfirmasjoner og brylluper printer vi ut og rammer inn for å bevare dem lengst mulig. Digitale bilder kan man printe ut på fotopapir ved hjelp av vanlig skriver hjemme, eller overføres til en minnepenn slik at man kan be en fotobutikk printe på matt eller skinnende papir, og i størrelsen man ønsker. Hvis bildene skal i en samling i et album, kan det være bedre å velge matt papir.

Alle fotoentusiaster lagrer bilder i flere kopier for å være sikre på at de ikke vil miste hele samlingen. Man lagrer på eksterne harddisker i tillegg til datamaskin, og noen laster opp til skyer. Det aller sikreste er å printe ut bilder, og nå som det analoge fotografiet har kommet tilbake på moten, ser mange gleden av å kunne holde i et fysisk bilde, langt unna en lysende skjerm. Det er faktisk ikke så lenge siden familier bladde gjennom album av barna og julefeiringer. Mange husker kanskje da man inviterte venner til lysbildefremvisning av feriebildene. Bilder på papir gikk aldri helt vekk, og nå kommer det på nytt sterkere tilbake.

Hvilke album bør man velge? Størrelse, form og farge er bare opp til hva man liker. Man kan også vurdere om man vil ha et album med sider av tykt papir for å kunne skrive rundt bildene og lime inn andre minner. Andre album har plastikklommer hvor man legger bildene inn slik at man lett kan ta dem ut, og dermed risikerer man ikke å ødelegge bildene. Album med plastlommer gjør også at bildene ikke samler støv eller får merker av fingre når man blar gjennom sidene. Man bør uansett velge et innbundet fotoalbum med kraftige permer slik at sidene ikke bøyer seg, og med det bøyer bildene.

I anledning bursdager og jul er feriealbum alltid en velkommen gave. Spesielt foreldre og voksne vil sette pris på et gjennomtenkt og personlig fotoalbum i stedet for gaver man allerede har og ikke trenger. En samling betydningsfulle bilder av delte minner er mye mer verdt enn noe annet. Albumene tar man frem og ser på flere ganger, og viktigst av alt er at det er gaver som varer livet ut, og til og med går i arv mellom familiemedlemmer. Med andre ord gir man en gave for livet.