?>

Minimalistiske hverdagsbilder

Kanskje er det sosiale medier som har inspirert mange til å ta fine bilder av scener fra hverdagen. Det er langt i fra bare profesjonelle fotografer som elsker de vakre hverdagsbildene som vi deler med venner og familie. Det er ikke lenger like ofte vi ser kornete og rotete snapshots med en ukritisk bruk av filtre, og det er tydelig at mange av oss liker og se ekstra godt på en fin belysning i kafévinduet, og på farger som passer hverandre. Et trent øye kan lett se hvilke fargesammensetninger som er gode og ikke, men en god intuisjon er ofte det eneste som trengs. Slik som vi setter sammen antrekk, kan vi sette sammen objekter og farger i et bilde. Hvis den rosa neglelakken passer til den lyseblå blusen, kan vi legge merke til at blomster i myke farger passer til gardiner i samme nyanse.

Innen fotografi finner man mange forskjellige stiler og trender, men det er spesielt en som stikker seg ut, nemlig minimalistiske scener fra hverdagen. Smakfulle bilder av små objekter vi ser rundt oss som en blomst i parken og en kanelbolle på en tallerken kan bli estetisk og vakker med de rette kriteriene. I tillegg til farger som passer godt sammen, er det andre faktorer som gjør at et enkelt telefonbilde får en fin estetikk. Det er i hovedsak tre faktorer som gjør at vi legger ekstra godt merke til et bilde mens vi scroller raskt nedover feeden i Instagram:

  • Fokuspunkt
  • Ryddig komposisjon
  • Lys og skygge

Et triks profesjonelle fotografer benytter seg mye av, er å fokusere på den viktigste delen av komposisjonen, mens man lar bakgrunnen være ufokusert. Dette skaper en dybde i bildet og er stemningsskapende. Tenk deg om før du fokuserer med firkanten på skjermen. En god øvelse for å trene opp sansen for dybdefokus, er å knipse bilder av regndråper på et vindu utendørs. For å ikke skade mobilen i regnvær, bør man passe på fuktighet ikke kommer inn i mobilen, ved hjelp av deksel som iphone xs max og lignende.

En ryddig komposisjon

er med andre ord et bilde uten forstyrrende elementer, og hvor objekter ikke dekker hverandre eller fremstår som helt tilfeldige. En god regel er at oddetall er bedre enn partall, slik som tre blomster i en vase ser bedre ut enn to. I fotografi er en nesten perfekt symmetri alltid å foretrekke framfor total symmetri.

Måten vi benytter oss av lys og skygger kan avgjøre om et bilde er iøyenfallende eller ikke. Objektet eller objektene i fokus burde være belyste, mens mindre viktige objekter og/eller bakgrunnen helst bør ha noe skygge, slik at det sentrale blir fremhevet. Dette gjør det lettere for tilskuerens øye å falle på det fotografen ønsker og vise.