?>

Nye avanserte egenskaper på kamerafronten!

Mens utviklingen på kamerafronten tradisjonelt sett har vært på den mekaniske siden (bedre objektiver, fotohus, bildebrikker og minnebrikker), er det i dag i stor grad software som styrer hvordan de beste kameraene fungerer. Manuelle prosesser har blitt gjort automatiske, og mer enn noengang tar kameraet selv over og sørger for høy bildekvalitet også for uerfarne fotografer. Noen kan kanskje si at en kunstform har blitt redusert til automatikk, men det viktigste er resultatene. Hvor gode blir bildene? Vi har trolig bare sett begynnelsen på hvordan software kan sørge for at bilder blir bedre. Én ting er at programvare kan sørge for å stille inn kameraet riktig for lys, farger og hvitbalanse. En annen ting er at den nå begynner å bli intelligent nok til å også justere seg etter hva den ser i bildet. Smiler personen foran kamera? Blunket han akkurat idet bildet ble tatt? Gikk en linsesus foran kameraet akkurat til feil tid? Den hjelper deg å få det beste bildet.

Setter sammen flere bilder til ett

En av hemmeligheten nye kameraer har, er at de kan ta flere bilder i rask rekkefølge, og sette sammen deler av hver av dem for å få det beste resultatet. Det kan brukes både til å justere farger og lys ved å ta bilder på forskjellig eksponering, men også til å fjerne elementer fra et bilde som du ikke ønsker at skal være med. Si for eksempel at du tar bilde av en populær turistdestinasjon i Roma. Du har stått tidlig opp, men fortsatt er det mange mennesker på plassen foran Pantheon. Ved å ta en bildeserie mens menneskene beveger seg, kan den kombinere dem til ett bilde hvor ingen mennesker synes. Det gjør den ved å hente forstå hvilke bevegelige partier som ikke skal være med, og lime inn bakgrunnen fra et annet bilde for å skjule den uvelkomne gjesten. Ved at kameraet analyserer objekter automatisk kan den dermed skape bildemuligheter som ellers ville krevd mye venting eller rett og slett vært umulig å få til. Det gjør at det er lettere enn noen gang å ta gode bilder.

Større bruksområde med video

Også et annet felt har utviklet seg på kamerafronten: det har blitt vanligere å ta opp høykvalitets video med speilreflekskamera. Enten du har Hollywood-ambisjoner eller bare tar opp videoer av familien for egen fornøyelse, så betyr det i praksis at profesjonelt utstyr har havnet i hendene på hvem som helst, og åpner opp for at alle kan produsere filmer av høy kvalitet uten enorme investeringer. Med et godt speilreflekskamera, et improvisert filmsett med møbler fra furniturebox.no og en god mikrofon til kanskje noen tusenlapper er du langt på vei til å lage en produksjon av høy kvalitet. Legger du til litt lysteknikk, samt redigeringsmulighetene som finnes på en vanlig PC eller Mac i dag, så er det utrolig hvilket potensiale som ligger i utstyr som de aller fleste har råd til bare ved å spare i noen måneder. Om ikke du vil lage den neste blockbusteren, så er det også utrolig givende å få bilder og filmer av familien i høy kvalitet.